Ciekawostki i informacje

Epices (przyprawy)
Ras el hanout – mieszanka 35 przypraw do wszystkiego do mięs i warzyw;
4 epices pour le poisson – 4 przyprawy do ryb i owoców morza;
Cumin - do zup, mięs, sałat, na problemy żołądkowe i biegunkę;
Safran – idealny do kurczaka, ciast i ryżu.

Pamiątki najlepiej jest kupować na suku (bazarze). W krajach arabskich jak i w Maroku targowanie się to rytuał - koniecznie trzeba się targować. Trudno konkretnie sprecyzować ile można utargować za dany towar. Ceny niektórych towarów zawyżone są jedynie dwukrotnie innych dziesięciokrotnie. Wszystko zależy od sprzedawcy oraz od naszych umiejętności w targowaniu się. Najlepiej przejść się po straganach suku aby zorientować się w cenie, a potem dopiero kupować. Ceny po targowaniu są naprawdę niskie. Czasami można także wymienić towar za towar. Dobrze mieć przy sobie podkoszulki firmowe, breloczki, gdyż można dokonać wymiany.

Nieodłącznym elementem zakupów w Maroku jest targowanie się, które należy do prawdziwych rytuałów. Przyzwyczajonym do stałych cen turystom z Europy trudno wdrożyć się w owe zwyczaje. Dla wielu czas spędzony na suku wykłócając się ze sprzedawcami kojarzy się ze stresem i nieprzyjemnymi doznaniami. Bardzo często podczas negocjacji dochodzi do kłótni i nieporozumień, a szkoda, bo tradycyjne kłótnie ze sklepikarzami, podobnie jak i leżenie na plaży, czy też zwiedzanie zabytków mogą być jedną z atrakcji wyjazdów. Spróbuj potraktować to jako zabawę i sprawdź swoje umiejętności negocjacyjne.

Jak używać olej arganowy kosmetyczny?

Olej arganowy polecany jest do pielęgnacji ciała, paznokci oraz do pielęgnacji włosów, zarówno do wcierania w skórę głowy, jak i do nacierania końcówek w celu ochrony przed działaniem słońca. Olej arganowy można stosować bezpośrednio na włosy, skórę twarzy oraz ciała. Jest to olej szybko wchłaniający się w skórę. Obecność kwasu oleinowego sprzyja penetracji w głąb skóry składników aktywnych naturalnie w nim obecnych.

Powierzchnia: 711 tys. km²
Ludność: 32,7 mln
Stolica: Rabat
Ustrój: monarchia

Marokańska walka o uwolnienie się spod panowania Francji zakończyła się sukcesem w 1956 roku. Umiędzynarodowione miasto Tanger zostało w tym samym roku przyłączone do nowo powstałego państwa. Pod koniec lat siedemdziesiątych Maroko zaanektowało Saharę Zachodnią, ale status tego terenu pozostaje nierozstrzygnięty.

Jest uznawana za jedną z najlepszych kuchni świata. Odzwierciedla bogate dziedzictwo kulturowe świata arabskiego. Można tu spotkać potrawy typowe dla krajów arabskich takie jak: jak kuskus, tadżin (gulasz, duszone mięso z warzywami) i harira (pikantna zupa z soczewicy). W kuchni marokańskiej stosuje się też daktyle, kasze, chleb i makaron. Maurowie wzbogacili kuchnię Maroka o akcenty rodem z Andaluzji (oliwki, oliwę, orzechy, owoce i zioła), a Arabowie sprowadzili przyprawy z Indonezji. Na tą swoistą mieszankę kulturową nałożyły się dodatkowo wpływy francuskie, dzięki którym śniadanie, składa się zazwyczaj z kawy z mlekiem i słodkiego rogalika.

Maroko z każdym rokiem zyskuje na coraz większej popularności wśród Polaków. Miasta, które przyciągają zabytkami, kontrastują z nowoczesnymi budowlami, takimi jak choćby niezwykły meczet w Casablance z najwyższym w świecie muzułmańskim minaretem. Wieczorami wynurzające z niego wiązki lasera wskazują Mekkę. Maroko ukochało wiele sław, także ze świata mody (np. Yves Saint Laurant), a to za sprawą niezwykłych kolorów, z których utkany jest krajobraz kraju. Lazurowe wody Morza Śródziemnego i Oceanu Atlantyckiego, czerowonawy odcień piasków Sahary, majestatyczne góry, czasem mieniące się bielą pokrywającego je śniegu – to wszystko tworzy niezwykle malowniczy obraz, którym nie sposób się nie zachwycić.